Oostzaan, 4 mei 2025 - De Dodenherdenking van 2025 in Oostzaan bracht de gemeenschap samen in een aangrijpende herdenking van de oorlogsslachtoffers. Tijdens de plechtigheid werden de verhalen verteld van de onschuldige inwoners die onder het Nazi regime zijn omgekomen, waaronder negen joodse dorpsgenoten uit Oostzaan.
Een van de aangrijpende verhalen vertelt over de familie Rozenszajn, een Pools gezin dat naar Nederland vluchtte en uiteindelijk in Auschwitz werd vermoord. Een ander verhaal betreft Hermann Feinstein, een Joodse weduwnaar die samen met zijn vriendin Bianka Goldberg vanuit Duitsland naar Oostzaan vluchtte, maar uiteindelijk gedeporteerd werd naar doorgangskamp Westerbork. Deze verhalen benadrukken de persoonlijke tragedies achter de grote getallen slachtoffers.
De herdenking riep niet alleen emoties op, maar bracht ook hoop. Negentien Oostzaanse kinderen plaatsten rozen op het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers, een teken dat de jongste generatie zich inzet om de herinnering levend te houden. Dit toont de kracht van de gemeenschap en de verbondenheid met het verleden.
Het herdenken van oorlogsslachtoffers gaat verder dan alleen terugblikken op het verleden; het dient als een krachtig leermoment voor de huidige generaties. Door te reflecteren op de tragedies uit het verleden, kunnen we bouwen aan een toekomst waarin tolerantie, respect en empathie centraal staan.
Gemeenschappen zoals die in Oostzaan tonen met deze herdenking hun veerkracht en solidariteit, en spreken zich uit tegen onverschilligheid en discriminatie. Het gedenken van de slachtoffers is een gezamenlijke daad van erkenning en herinnering, die de banden tussen verschillende generaties versterkt.